2e Voortgangsrapportage 2020
portal

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Wat doen we?

Naam activiteit

Jaar realisatie

Status 2019

Status 1e VGR

Status 2e VGR

8.1.1 Invoeren Omgevingswet

2021

8.2.1 Herinrichten BAT-terrein

2020

8.3.1 Herontwikkelen Vestersbos Zevenaar

2020

8.3.2 Regie op woningbouwprogramma

2021

8.3.3 Verbeteren kwaliteit Dorpsplein Lobith

2020

8.3.4 Ontwikkelen bouwgrondexploitaties

2025

8.1 Ruimtelijke Ordening

8.1.1 Invoeren Omgevingswet

Jaar realisatie

2021

Dit betreft een transitieopgave die sinds 2017 is ingezet en doorloopt tot 2021 (invoering Omgevingswet) en de jaren daarna."De Omgevingswet raakt een groot deel van de organisatie. Uitgangspunt is dat we op1 januari 2021 voldoen aan de eisen die de VNG stelt aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Wij stellen hiervoor een route vast. Wij passen ons instrumentarium aan de nieuwe wettelijke vereisten aan. Hierbij is digitalisering van gegevens en het eenvoudig kunnen benaderen van die gegevens een belangrijk onderdeel. Ook het vaststellen van een omgevingsvisie en toewerken naar 1 omgevingsplan voor het grondgebied van de gemeente. Wij zetten in op participatie van inwoners, ondernemers en instanties. Intern kijken wij naar de gevolgen voor de organisatie op het gebied van functies, cultuur, competenties en integraliteit. Vraag die daarbij centraal staat is: "Hoe kunnen we samen met onze inwoners plannen zo goed mogelijk realiseren en welke vorm van dienstverlening en participatie vanuit de gemeente hoort daarbij?

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

U bent in april dit jaar geïnformeerd over het uitstellen van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Eind mei is duidelijk geworden dat de wet met 1 jaar is uitgesteld naar 1 januari 2022. Dit betekent dat wij langer de tijd hebben om ons voor te bereiden op de wet. Kort gezegd wordt de implementatie van de Omgevingswet programmatisch vormgegeven en kent het proces 3 sporen:
1. Wet: kerninstrumenten (omgevingsvisie, omgevingsprogramma en omgevingsplan)
2. Digitaal: werkprocessen en vergunningverlening Digitaal stelsel Omgevingswet (DSO)
3. Anders werken: houding en gedrag
Met name binnen de sporen 2 en 3 hebben we al veel stappen gezet om ervoor te zorgen dat Zevenaar op 1 januari 2022 klaar is en kan gaan werken volgens de nieuwe wet. Over spoor 1, het spoor waar we ook nog de tijd voor hebben tot 2024 dan wel 2029, informeren wij u verder aangezien binnen dit spoor ook de belangrijkste keuzemomenten voor de raad zijn opgenomen.

Voorstel raad

Wij stellen u op grond van de aan u verstrekte informatie voor het jaar van realisering aan te passen in 2022.

8.2 Stedelijke vernieuwing

8.2.1 Herinrichten BAT-terrein

Jaar realisatie

2020

In 2018 zijn wij gestart met de herinrichting van het BAT-terrein. Het betreft een herstructurering van een bedrijventerrein. Dit biedt een kans om woningbouw te realiseren op een strategische plek bij de binnenstad, het treinstation en aan het landgoed. Met de huidige invulling is het gebied niet toegankelijk en vormt het een barrière in de stad. Door de herontwikkeling wordt het gebied toegankelijk en zo komt er onder meer een verbinding tussen het centrum en het landgoed en de groene wig.  Met de eigenaar stemmen wij de stedenbouwkundige opzet van de woonblokken en de openbare ruimte af. Uitgangspunt daarbij is dat het industriële karakter zoveel mogelijk behouden blijft.
Wij hebben begin 2018 het voorterrein aangekocht, een deel van de gronden achter Huis Rijck en rondom Hal 12. Hiermee kunnen wij versneld uitvoering geven aan de inrichting van het voorterrein voor Hal 12 en gemeentehuis.  De herinrichting van het voorterrein betekent een kwaliteitsslag voor onze gemeentelijke panden en een upgrade van de Kerkstraat. Het terrein achter Huis Rijck wordt deels ingezet voor de verkoop van Huis Rijck. Het overige deel vullen wij in met (fiets)parkeren en andere voorzieningen ten behoeve van Hal 12 en gemeentehuis. Voor de herinrichting van deze gronden moeten wij bovengronds en ondergronds maatregelen treffen.

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Niet volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Een kredietvoorstel leggen wij in het najaar 2020 aan u voor. De uitvoering van de herinrichting kan niet eerder dan medio 2021 in verband met de bouwwerkzaamheden die aan de noordzijde van de cultuurfabriek plaatsvinden. Tijdig vóór de opening van de Turmac cultuurfabriek is het voorterrein met tijdelijke maatregelen opgeknapt.

8.3 Wonen en bouwen

8.3.1 Herontwikkelen Vestersbos Zevenaar

Jaar realisatie

2020

Herontwikkelen van de locatie van de voormalige schoolgebouwen van het Liemers College aan het Vestersbos in Zevenaar.

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Niet volgens plan

Niet volgens plan

Volgens plan

De opgave was herontwikkeling van de voormalige schoollocatie Vestersbos 4 in Zevenaar ten behoeve van woningbouw. Wij hebben dit onderzoek voorlopig on hold gezet, omdat we een quickscan laten uitvoeren naar vestiging van maatschappelijke functies, waaronder primair onderwijs (PO) en mogelijk voortgezet onderwijs in combinatie met sportvoorzieningen. Indien al deze functies een plek op deze locatie krijgen, is er geen ruimte meer voor woningbouwontwikkeling.
U heeft op 16 september 2020 besloten krediet beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsstudie naar de huisvesting van het PO.

8.3.2 Regie op woningbouwprogramma

Jaar realisatie

2021

Op basis van de Liemerse Woonagenda voor de periode 2017-2027 stellen wij uitgangspunten vast voor het woningbouwprogramma. Op basis van die uitgangspunten stellen wij een flexibele woningbouwprogrammering vast met maatwerk per kern. Om nieuwe kansrijke initiatieven mogelijk te maken brengen wij de capaciteit van woningbouwlocaties, die niet aansluiten bij de vraag op lange termijn, terug.

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Niet volgens plan

Niet volgens plan

Volgens plan

De lokale overheid speelt bij het aanbieden van voldoende woongelegenheid een belangrijke regierol. Wij willen er dan ook samen met marktpartijen en woningcorporaties ervoor zorgen dat binnen de gemeente goede en voor alle doelgroepen juiste woningen beschikbaar zijn. Om de behoefte in te vullen willen wij een gedifferentieerd woningbouw programma aanbieden en zetten wij in op kwaliteit (bouwen naar behoefte).
Om een actueel beeld te houden sluiten wij om de drie jaar aan bij het regionale woningmarktonderzoek en is er een richtlijnen notitie opgesteld. Daarnaast zijn meerdere afspraken (o.a. Woondeal en prestatieafspraken), acties dan wel overeenkomsten opgesteld die het mogelijk maken om een gedifferentieerd woningbouwprogramma te realiseren. Ook is de Liemerse woonagenda dit jaar geactualiseerd. Die wordt half oktober ondertekend en aangeboden aan de provincie Gelderland. Daarnaast houden we u regelmatig op de hoogte van de ontwikkeling met betrekking tot de woningbouwplannen.

8.3.3 Verbeteren kwaliteit Dorpsplein Lobith

Jaar realisatie

2020

Om te komen tot  een herinrichting van het Dorpsplein en een deel van de aangrenzende gebouwen worden voorbereidingskosten gemaakt. Hierbij moet u denken aan het bepalen van de scope van de opgave, de uitwerking van de opgave en mogelijk daarmee samenhangende onderzoeken en overleg met betrokkenen/omgeving. In het kader van de subsidie Sterk Bestuur ontvangen wij in 2018 een bijdrage van € 500.000 voor fysieke investeringen en/of proceskosten.

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Niet volgens plan

Volgens plan

Op 19 mei 2020 heeft het college‎ ingestemd met de gebiedsvisie voor het centrum van Lobith “Lobith Dorpshart”. Op basis van de visie, in samenspraak met de gevormde klankbordgroep concretiseren we de plannen verder, zodat de plannen uiterlijk voor 31 december 2021 (we hebben uitstel van de subsidie Sterk Bestuur gekregen) kunnen worden uitgevoerd. Hierbij leggen we de focus in eerste instantie op het realiseren van een kwaliteitsimpuls van de openbare ruimte op het Marktplein (parkeren en muziekkoepel)

8.3.4 Ontwikkelen bouwgrondexploitaties

Jaar realisatie

2025

De woningbouwlocatie Groot Holthuizen is in ontwikkeling, waarbij oorspronkelijk werd uitgegaan van een uitgifte van 30 kavels per jaar. In 2016 en 2017 zijn verkoop en financiële doelstellingen ruimschoots gehaald wat aanleiding was om de uitgifte te versnellen. Voor de jaren 2018 en 2019 gaan we uit van een uitgifte van respectievelijk 65 en 55 kavels per jaar en de jaren daarna 40 stuks.  In 2018 is dit aantal ruimschoot gehaald. Er zijn in totaal maar liefst 124 kavels geleverd. De verhoogde doelstelling is daarmee behaald.

Op 4 juli 2018 heeft u besloten om de grondexploitatie Zevenaar Oost uit te breiden door het toevoegen van 155 woningen. Deze realiseren we in het buurtschap De Stede waarbij de deelexploitatie Het Hof is afgesloten waarmee 40 woningen zijn vervallen. Netto gaat het dus om een uitbreiding van 115 woningen. Een groot deel van de opgeleverde kavels in 2018 had betrekking op de Stede (86 stuks).

In het woningbouwplan Middag Oost zijn 14 woningen geleverd. Hier zal in 2019 gestart worden met de bouw.

Stand van zaken

Rek. 2019

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In de Grex Groot Holthuizen houden wij voor 2020 rekening met de levering van 46 kavels. Over de stand van zaken berichten wij elke twee maanden met een voortgangsrapportage. Voor 2020 zijn deze aantallen nu al ruim behaald. We verwachten de taakstelling voor 2021 en misschien een deel van 2022 al dit jaar te behalen.

Voor Babberich, Middag-Oost staat een 2e fase in de planning. Hiervoor is inmiddels een koop-/ontwikkelingsovereenkomst getekend. Op basis van de verkoopaantallen van de ontwikkelaar bestaat de verwachting dat de grond voor dit project dit jaar geleverd zal worden. Daarnaast zijn er dit jaar ook twee vrije kavels geleverd. Daarmee is het aantal beschikbare vrije kavels nagenoeg verkocht.
Ter plaatse van het Kloosterpad heeft een bodemsanering plaatsgevonden. De omvang van deze sanering was groter dan voorzien. Vooralsnog gaan we er vanuit dat de extra kosten kunnen worden opgevangen binnen de grondexploitatie. Definitieve afrekening met partijen moet nog plaatsvinden.
In een deel van deelplan fase 1 heeft een aantal bewoners trilloverlast gemeld. Wij faciliteren het in beeld brengen van deze overlast via een trillingsonderzoek.

Deze pagina is gebouwd op 11/19/2020 10:08:33 met de export van 11/19/2020 10:00:53